Lid worden?

Samen met de NBvV haal je meer uit je vogels

Nu we met elkaar gedwongen worden om meer tijd thuis door te brengen, herontdekken we het waardevolle gezelschap van dieren. Honden, katten, cavia’s, kippen, konijnen maar ook het houden van kooi- en volièrevogels, met een mooi woord avicultuur geheten, staat in de belangstelling.

Met name de gezelschapsvolières winnen weer aan populariteit. In de tuin of als kamervolière binnen. Wellicht in een niet gebruikte slaapkamer of op zolder. Met vogels zijn de mogelijkheden eindeloos. Je haalt exotische natuur in huis, waarvan de verzorging structuur geeft aan je dag.

De Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (NBvV), ook wel aangeduid als ‘de bond’, kan voor jou als beginnend of meer ervaren vogelliefhebber veel betekenen. Voor een bescheiden bedrag word je lid van een vogelvereniging in jouw woonplaats of in de regio. Zo’n vereniging heet bij de NBvV een afdeling. Ben je lid van zo’n afdeling dan word je automatisch lid van de bond. Je kunt je ook aanmelden als verspreid lid, zonder tussenkomst van een afdeling. In beide gevallen ontvang je maandelijks het rijk geïllustreerde magazine Onze Vogels. Met in begrijpelijke taal alles en meer wat je moet weten over het houden van kooi- en volièrevogels. De NBvV kent ook speciaalclubs. Gaat je belangstelling uit naar één vogelsoort of groep vogels, dan kun je daar je kennis verdiepen.

Lid worden van een vogelvereniging heeft voordelen. Daar zitten de mensen die jou als toekomstig eigenaar van een volière verder kunnen helpen. Want bij succesvol en mét oog voor dierenwelzijn vogels houden, komt wel het een en ander kijken. Het is meer dan een vogeltje in een kooi met een natje en een droogje.

Advies van een ervaren vogelhouder begint al bij het bouwen van een volière. Die moet optimaal op de zon staan, bij voorkeur een water- en winddicht gedeelte hebben (het binnenhok), maar ook een buitenvlucht. Dat is het gedeelte dat je kunt beplanten, waar je een vijvertje in aan kunt leggen, kortom: wat je zo mooi kunt maken als je maar wilt. De Facebookgroep “Volière Vogelhouders” staat vol met mooie voorbeelden. 

(klik op het logo van facebook om je aan te melden)

Advies is ook belangrijk bij wélke vogels je wilt gaan houden. In een gezelschapsvolière kun je niet alles zo maar bij elkaar zetten. Dat is een recept voor teleurstellingen. Laat je door ervaren vogelhouders voorlichten over hoe jouw ideale volière eruit moet zien. Als lid van een vogelvereniging leer je mensen kennen van wie je voor sportieve prijzen vogels kunt kopen. Mensen waar je daarna altijd terecht kunt voor raad en daad als het even niet lukt met de vogels.

Zij weten wat vogels eten, of ze het jaarrond buiten kunnen blijven, of in de wintermaanden beter beschut gehuisvest kunnen worden. Welke nestgelegenheid en nestmateriaal je de vogels aan moet bieden voor een optimaal resultaat. Sommige vogelsoorten moeten van de overheid geringd worden, op jonge leeftijd een vaste pootring omgedaan krijgen, ook daar kunnen de mensen van de vereniging jou bij helpen. Ze bestellen zelfs de ringen voor je op het bondsbureau van de NBvV in Bergen op Zoom.

Word je lid van een vogelvereniging (en daarmee dus van de bond), dan kun je leerzame en gezellige verenigingsavonden bezoeken, daar komen ter zake kundige sprekers en wissel je met andere liefhebbers ervaringen uit. Je kunt de jaarlijkse tentoonstelling van jouw vereniging bezoeken en wie weet doe jij over een paar jaar met je zelfgekweekte vogels mee aan zo’n tentoonstelling!

Een volière met vogels kan gewoon leuk zijn, maar wie zich erin verdiept ontdekt dat vogels houden een wereld op zich is. Het mooie van vogels houden is dat je dat zo serieus kunt doen als bij jou past, maar hoe je het ook doet: bij de bond zit je altijd goed. Bezoek ook eens onze website: www.nbvv.nl

De NBvV zijn wij samen en samen haal je meer plezier uit je vogels.

Wilt u lid worden van onze vereniging?

Lid wordt u voor slechts:
45 euro per jaar*
(* Jeugdlidmaatschap kost slechts 35 euro)

Wat mag u daar allemaal voor verwachten?

•Elke maand ons informatieve clubblad Leeuwarder Vogelvrienden              

•Elke maand het kleurrijke magazine “Onze Vogels” van de NBvV thuis bezorgd…

•Elke maand een speciaal georganiseerde verenigingsavond.

•Uitwisseling van bonds-, regio- en lokale verenigingsinformatie…

•Regelmatig gehouden dia-shows van leden of landelijk bekende vogelliefhebbers…

•Regelmatig gehouden lezingen van leden of landelijk bekende vogelliefhebbers…

•Uitwisseling van kweekervaringen d.m.v. vragenrondes en discussies…

•Persoonlijk advies en hulp bij problemen met vogels, over kweek, huisvesting etc…

•Bestellen van ringen voor de nieuwgeboren vogels…

•Informatie over- en georganiseerde trips of deelname aan (inter)nationale tentoonstellingen en vogelbeurzen…

•Deelname aan tentoonstellingen zowel in het district, als regionaal en nationaal…

•Geregeld, activiteiten van de jeugdcommissie voor hulp en ondersteuning aan de jonge(re) leden binnen de vereniging…

•Door de activiteitencommissie gecoördineerde gezelligheidsuitstapjes naar vogelparken en natuurparken in binnen- en buitenland…

•Indien uit hetzelfde gezin een 2e volwassene lid wordt, kost dit lidmaatschap 39 euro per jaar, voor een 2e jeugdlid uit hetzelfde gezin is dit 33 euro…

•Indien u reeds lid bent bij een andere vereniging maar ook graag lid wilt worden van de Leeuwarder Vogelvrienden dan is dat mogelijk, gast-lid kunt u worden voor 25 euro per jaar…

•En heeft u nog persoonlijke vragen of advies nodig terwijl u bijvoorbeeld de bijeenkomsten niet kunt bezoeken, dan is dat geen enkele probleem! De verenigingsleden staan graag klaar u welk seizoen dan ook, bij te staan met hulp aan/over uw vogels, voeding, huisvestingen en natuurlijk de kweek zelf…

? Al geïnteresseerd? Zijn niet alle vragen beantwoord ?

Of wilt u lid worden? Mail dan onze secretaris op: secretaris@leeuwardervogelvrienden.com

 

Opzeggen:

Opzegging van het lidmaatschap moet plaatsvinden 3 maanden voor het aanvang van het verenigingsjaar en kan alleen via het adres van de secretaris.